Skip to main content

Bubur Sepuluh..Resepi Bubur Asyura

Teks: Zanariah Kamal
Foto : Koleksi Peribadi

bubur asyura terhangit sikit..tapi sedap!!!!


Bismillahirahmannirahim
Assalamualaikum

Lama rasanya tak menulis di blog tempat mencari rezeki ku ini. Mana menghilang? Sibuk sikit sejak akhir-akhir ni. Membuat kertas kerja untuk projek baru. Moga dipermudahkan segala urusan.

2 hari lepas saya ada buat sedikit bubur. Bubur Asyura namanya. Memang sudah lama tak buat bubur kegemaran suami. Kebetulan 10 Muharam hari tu hari Assyura saya pun buatkan juga untuk suami tersayang. Alhamdulillah dapat juga bagi jiran-jiran merasa.

Sibuk punya pasal bubur tu terhangit sikit. Ingatkan tak ada orang yang suka. Rupanya habis, suami kata sedaplah, hangit-hangit ni biasalah. Di masjid pun rasa macam ni. Saya tak berapa suka makan bubur. Jadinya tak selalulah membuat bubur, kecuali jika ada permintaan.

Ada juga yang bertanya resepi. Resepi simple sahaja kalau nak ikut cara saya senang sahaja.

Bahan-bahan asas untuk bubur asyura 

2 cawan beras [dicuci dan ditos]
1 cawan daging di cincang
1 cawan santan
Air secukupnya untuk masak bubur
1 cawan kacang tanah direndam lembut 
[boleh ditambah kacang lain selain kacang tanah seperti dhal, kacang kuda]
sedikit garam (perisa jika nak letak)
sedikit serbuk lada putih [jika ada]

 Bahan tumis

5 biji bawang merah [ditumbuk]
3 ulas bawang putih [ditumbuk]
1 sudu udang kering [ditumbuk]
1 sudu kecil halba
sedikit jintan manis dan putih
sedikit serbuk kari [ anggaran 1 sudu , suka pedas bubuh lebih]
2 kuntum bunga lawang 

Bahan Hiasan

bawang goreng
daun bawang dan daun sup
serbuk cili [ cara buat serbuk cili: goreng cili kering 4 tangkai bersama satu sudu udang kering tanpa minyak dan di blend kering]

Cara-cara

Tumiskan bahan-bahan tumis hingga naik bau. Masukkan daging cincang, beras, santan dan air secukupnya. Masak hingga menjadi bubur dan perasakan dengan garam..
***Masak bubur pastikan api slow dan dikacau selalu.. Anggaran masa diambil untuk masak dalam 1 1/2 jam. Senang saja. Bila dah siap masak bolehlah dihidang bersama bahan hiasan. Pasti menyelerakan..

Comments

Popular posts from this blog

Menghidupkan Taklim Di Rumah

Teks: Zanariah Kamal Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum.. Menjadi ibu bapa di zaman serba moden amat mencabar. Ibu bapa mestilah belajar ilmu an membuat persediaan mental dan fizikal terlebih dahulu. Ilmu yang cukup Insha Allah dapat membantu menjadi pembimbing anak-anak dari rumah.  Ilmu berada di hujung jari. Klik sahaja dah boleh dapat. Tak ada buku ilmiah, kita juga boleh menggunakan khidmat google untuk mencari maklumat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Salah satu aktiviti wajib dan perlu di lakukan di rumah ialah Taklim. Berceritalah dengan anak sekurangnya 20 hingga 30 minit setiap minggu yang berkaitan ilmu agama. Inilah yang sedang kami lakukan untuk anak- anak kami.  Mungkin ada yang tidak tahu apa itu Taklim. Di sini saya kongsikan serba sedikit mengenai taklim dan kebaikannya.  Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi J

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen  Bilik 2 – Katil bersaiz queen dan b

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b