Teks: Zanariah Kamal
Foto : Koleksi Peribadi
Bismillahirahmannirahim
Assalamualaikum
Lama rasanya tak menulis di blog tempat mencari rezeki ku ini. Mana menghilang? Sibuk sikit sejak akhir-akhir ni. Membuat kertas kerja untuk projek baru. Moga dipermudahkan segala urusan.
2 hari lepas saya ada buat sedikit bubur. Bubur Asyura namanya. Memang sudah lama tak buat bubur kegemaran suami. Kebetulan 10 Muharam hari tu hari Assyura saya pun buatkan juga untuk suami tersayang. Alhamdulillah dapat juga bagi jiran-jiran merasa.
Sibuk punya pasal bubur tu terhangit sikit. Ingatkan tak ada orang yang suka. Rupanya habis, suami kata sedaplah, hangit-hangit ni biasalah. Di masjid pun rasa macam ni. Saya tak berapa suka makan bubur. Jadinya tak selalulah membuat bubur, kecuali jika ada permintaan.
Ada juga yang bertanya resepi. Resepi simple sahaja kalau nak ikut cara saya senang sahaja.
Bahan-bahan asas untuk bubur asyura
2 cawan beras [dicuci dan ditos]
1 cawan daging di cincang
1 cawan santan
Air secukupnya untuk masak bubur
1 cawan kacang tanah direndam lembut
[boleh ditambah kacang lain selain kacang tanah seperti dhal, kacang kuda]
sedikit garam (perisa jika nak letak)
sedikit serbuk lada putih [jika ada]
Bahan tumis
5 biji bawang merah [ditumbuk]
3 ulas bawang putih [ditumbuk]
1 sudu udang kering [ditumbuk]
1 sudu kecil halba
sedikit jintan manis dan putih
sedikit serbuk kari [ anggaran 1 sudu , suka pedas bubuh lebih]
2 kuntum bunga lawang
Bahan Hiasan
bawang goreng
daun bawang dan daun sup
serbuk cili [ cara buat serbuk cili: goreng cili kering 4 tangkai bersama satu sudu udang kering tanpa minyak dan di blend kering]
Cara-cara
Tumiskan bahan-bahan tumis hingga naik bau. Masukkan daging cincang, beras, santan dan air secukupnya. Masak hingga menjadi bubur dan perasakan dengan garam..
***Masak bubur pastikan api slow dan dikacau selalu.. Anggaran masa diambil untuk masak dalam 1 1/2 jam. Senang saja. Bila dah siap masak bolehlah dihidang bersama bahan hiasan. Pasti menyelerakan..
Foto : Koleksi Peribadi
bubur asyura terhangit sikit..tapi sedap!!!! |
Bismillahirahmannirahim
Assalamualaikum
Lama rasanya tak menulis di blog tempat mencari rezeki ku ini. Mana menghilang? Sibuk sikit sejak akhir-akhir ni. Membuat kertas kerja untuk projek baru. Moga dipermudahkan segala urusan.
2 hari lepas saya ada buat sedikit bubur. Bubur Asyura namanya. Memang sudah lama tak buat bubur kegemaran suami. Kebetulan 10 Muharam hari tu hari Assyura saya pun buatkan juga untuk suami tersayang. Alhamdulillah dapat juga bagi jiran-jiran merasa.
Sibuk punya pasal bubur tu terhangit sikit. Ingatkan tak ada orang yang suka. Rupanya habis, suami kata sedaplah, hangit-hangit ni biasalah. Di masjid pun rasa macam ni. Saya tak berapa suka makan bubur. Jadinya tak selalulah membuat bubur, kecuali jika ada permintaan.
Ada juga yang bertanya resepi. Resepi simple sahaja kalau nak ikut cara saya senang sahaja.
Bahan-bahan asas untuk bubur asyura
2 cawan beras [dicuci dan ditos]
1 cawan daging di cincang
1 cawan santan
Air secukupnya untuk masak bubur
1 cawan kacang tanah direndam lembut
[boleh ditambah kacang lain selain kacang tanah seperti dhal, kacang kuda]
sedikit garam (perisa jika nak letak)
sedikit serbuk lada putih [jika ada]
Bahan tumis
5 biji bawang merah [ditumbuk]
3 ulas bawang putih [ditumbuk]
1 sudu udang kering [ditumbuk]
1 sudu kecil halba
sedikit jintan manis dan putih
sedikit serbuk kari [ anggaran 1 sudu , suka pedas bubuh lebih]
2 kuntum bunga lawang
Bahan Hiasan
bawang goreng
daun bawang dan daun sup
serbuk cili [ cara buat serbuk cili: goreng cili kering 4 tangkai bersama satu sudu udang kering tanpa minyak dan di blend kering]
Cara-cara
Tumiskan bahan-bahan tumis hingga naik bau. Masukkan daging cincang, beras, santan dan air secukupnya. Masak hingga menjadi bubur dan perasakan dengan garam..
***Masak bubur pastikan api slow dan dikacau selalu.. Anggaran masa diambil untuk masak dalam 1 1/2 jam. Senang saja. Bila dah siap masak bolehlah dihidang bersama bahan hiasan. Pasti menyelerakan..
Comments
Post a Comment