Teks : Zanariah Kamal
Bismillah..
Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya.
Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya.
Bahan A :
15 ekor ikan betuk (digoreng)
2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 "
1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 "
2 sudu besar rempah kari (guna kari daging)
5 iji cili hijau
4 sudu besar minyak
Bahan B untuk dikisar :
5 tangkai lada kering
1 sudu besar udang kering
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Bahan C :
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar biji sawi
2 sudu besar cuka (biasanya saya letak sedikit air asam jawa)
1 cawan air
Rempah penumis : bunga lawang, bunga cengkih & kulit kayu manis
Cara Membuatnya :
Bismillah..
Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya.
Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya.
Bahan A :
15 ekor ikan betuk (digoreng)
2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 "
1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 "
2 sudu besar rempah kari (guna kari daging)
5 iji cili hijau
4 sudu besar minyak
Bahan B untuk dikisar :
5 tangkai lada kering
1 sudu besar udang kering
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Bahan C :
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar biji sawi
2 sudu besar cuka (biasanya saya letak sedikit air asam jawa)
1 cawan air
Rempah penumis : bunga lawang, bunga cengkih & kulit kayu manis
Cara Membuatnya :
- Goreng ikan betuk jangan terlalu garing
- Rendam timun & lobak merah bersama air kapur & garam. Kemudian cuci hingga bersih.
- Perap timun & lobak merah tadi dengan garam & gula. Kemudian toskan.
- Tumis kesemua bahan B hingga terbit minyak.
- Masukkan rempah kari & gaul rata.
- Masukkan kesemua bahan C, & kacau hingga pekat.
- Masukkan timun & lobak merah dan cili hijau. Gaul hingga timun & lobak merah mesra dengan rempah. Akhir sekali masukkan ikan betuk goreng.
Comments
Post a Comment