Assalamualaikum wbt
Selamat malam. Masa akak updated blog ni dah malam. Tetiba teringat nak cari resepi laksa thai. Teringin sangat nak buat. Jadi akak copy n paste di sini supaya tak hilang.
akak ambil resepi di sini dari blog http://www.syahbinar.com/2017/02/laksa-lemak-thai.html
Tak sabar nak mencuba, Meleleh air liur akak tau..
gambar akak pinjam sekadar hiasan saje.
Bahan-bahan:
Laksa jenis halus - rendam sekejap, kemudian rebus dan toskan
Sekilo ikan (Kembung/Selayang) - rebus bersama asam keping dan garam, ambil isinya, tumbuk/kisar halus. Air rebusan tu simpan bersama asam keping nya sekali. Tulang dan kepala ikan pula dikisar halus kemudian dicampur air dan ditapis. Simpan air tapisan tulang. 1 biji kelapa diperah santan - Kalau nak kuah lebih berlemak boleh tambah lagi kelapa
2-3 asam keping
5-6 daun limau purut
Bahan kisar:
4-5 ulas bawang besar
5-6 cili padi - ikut rasa pedas
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai
Sedikit lada hitam (optional) - kalau nak tambahkan lagi rasa pedas
Bahan ulam:
Kacang panjang dipotong
Timun dihiris
Kobis dihiris
Taugeh (optional)
Betik/mempelam dihiris (optional)
Cara-cara:
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar tadi, sehingga naik bau.
Masukkan separuh santan cair.
Kemudian, masukkan air rebusan ikan bersama dengan isi ikan yang dikisar. Boleh tambahkan sedikit air.
Masukkan asam keping dan daun limau purut. Biarkan kuah mendidih.
Akhir sekali, masukkan santan pekat. Perasakan dengan gula dan garam.
Kacau kuah, masak sehingga mendidih, jangan sampai pecah minyak pulak.
Comments
Post a Comment