Teks : Zanariah Kamal
Bismillah..
Alhamdulillah.. hari ini baru berkesempatan menulis dalam blog kesayangan ini. Maklumlah sibuk dengan urusan kedai. Rasa macam nak pitam bila terkejar-kejar dari KL ke Melaka setiap hujung minggu. Penat usahlah cakap. Tapi ada pepatah kata, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian.
Kedai sepatutnya mula beroperasi sepenuhnya pada awal bulan Mei. Atas faktor-faktor dan masalah teknikal kami mulakan juga operasi dalam keadaan serba kekurangan. Mudah-mudahan selepas ini kami dapat memenuhkan kedai kami dengan pelbagai produk dan menepati citarasa dan keperluan orang ramai.
Baru-baru ini, saya dapat makan asam pedas ikan duri yang emak masak. Sedap sangat, tak berubah rasa masakan emak sejak kami kecil lagi. Memang saya suka apa saja yang emak masak. Kalau asam pedas memang bertambahlah saya dan anak-anak makan.
Sambil menyuap nasi ke mulut, sempat bertanya emak resepinya. Emak kata macam biasa cuma asam dengan ramuan kena cukup jangan kurang.
Saya tuliskan di sini, supaya resepi ini dapat dikongsikan dengan semua suri yang suka masak. Mungkin juga anak dara saya yang seorang ni suatu hari nanti nak belajar masak dan boleh rujuk di blog umminya.
Resepinya seperti di bawah ye..
Bahan-bahan
Boleh lah diangkat dan dihidangkan dengan nasi puti.
Bismillah..
Alhamdulillah.. hari ini baru berkesempatan menulis dalam blog kesayangan ini. Maklumlah sibuk dengan urusan kedai. Rasa macam nak pitam bila terkejar-kejar dari KL ke Melaka setiap hujung minggu. Penat usahlah cakap. Tapi ada pepatah kata, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian.
Kedai sepatutnya mula beroperasi sepenuhnya pada awal bulan Mei. Atas faktor-faktor dan masalah teknikal kami mulakan juga operasi dalam keadaan serba kekurangan. Mudah-mudahan selepas ini kami dapat memenuhkan kedai kami dengan pelbagai produk dan menepati citarasa dan keperluan orang ramai.
Baru-baru ini, saya dapat makan asam pedas ikan duri yang emak masak. Sedap sangat, tak berubah rasa masakan emak sejak kami kecil lagi. Memang saya suka apa saja yang emak masak. Kalau asam pedas memang bertambahlah saya dan anak-anak makan.
Sambil menyuap nasi ke mulut, sempat bertanya emak resepinya. Emak kata macam biasa cuma asam dengan ramuan kena cukup jangan kurang.
Saya tuliskan di sini, supaya resepi ini dapat dikongsikan dengan semua suri yang suka masak. Mungkin juga anak dara saya yang seorang ni suatu hari nanti nak belajar masak dan boleh rujuk di blog umminya.
Resepinya seperti di bawah ye..
Bahan-bahan
1 kilo ikan duri (dibersikan dan dipotong)
Daun kesum jika suka boleh letak
Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
3 cawan air
Sedikit jintan manis, jintan putih, - tumbuk
Sedikit halba
Sedikit halba
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan kisar
35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan jika suka
Cara-cara
Panaskan minyak. Tumis halba bahan-bahan yang dikisar bersama jintan sehingga garing.
Masukkan ikan,. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ikan masak.
Masukkan air asam jawa dan gaul sebati. Masukkan pula garam dan perasa. Gaul sebati.
Tambahkan air secukupnya.
Akhir sekali, tunggu sehingga ikan masak serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment