Teks : Zanariah Kamal
Bismillah..
Alhamdulillah masih lagi dapat meneruskan aktiviti kesukaan iaitu menulis. Agak lama menyepi dari dunia bloger almaklumlah saya sibuk meroti. Saya dapat idea baru mengisi masa lapang dan mencari duit tepi. Syukur Alhamdulillah roti gebu gebas saya mendapat sambutan.
Kini gigih membuat pie apple sejuk beku.
Saya nak share resepi Pie Apple manalah tahu ada yang teringin nak membuat sendiri
UNTUK INTI EPAL :-
UNTUK PUFF PASTRY APPLE PIE :-
Bismillah..
Alhamdulillah masih lagi dapat meneruskan aktiviti kesukaan iaitu menulis. Agak lama menyepi dari dunia bloger almaklumlah saya sibuk meroti. Saya dapat idea baru mengisi masa lapang dan mencari duit tepi. Syukur Alhamdulillah roti gebu gebas saya mendapat sambutan.
Kini gigih membuat pie apple sejuk beku.
Saya nak share resepi Pie Apple manalah tahu ada yang teringin nak membuat sendiri
Resipi mudah, senang dan tak banyak karenah, seperti berikut..
BAHAN-BAHAN INTI EPAL :-)
2 biji epal hijau
1 genggam cranberry kering (atau kismis)
1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis (jika tiada guna kulit kayu manis dah siap masak buangkan saje)
2 camca besar penuh gula perang
1/2 camca teh tepung jagung*
2 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)
2 camca besar penuh mentega
1/2 camca teh jus lemon (optional)
Secubit garam
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 - 10 keping puff pastry jenama KAWAN (saiz 4inci x 4inci)
1 kuning telur, untuk menglis
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kupas kulit epal, belah enam setiap satu, kemudian didadu, rendam dalam air. Panaskan mentega dalam periuk, toskan epal, dan masukkan ke dalam periuk. Goreng epal tadi dengan mentega hingga layu. Masukkan cranberry kering, gula perang, secubit garam dan serbuk kayu manis. Gaul rata dan masak hingga epal lembut, tambah jus lemon dan gaul rata, jika guna.
- Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan biar pekat. Matikan api dan sejukkan inti tadi untuk kegunaan kemudian..
Ambil sekeping puff pastry, gunakan plastik lapisannya sebagai pelapik. Kerat dua pastry tadi seperti gambar dibawah, pastikan satu bahagian besar sedikit. Kelar2 bahagian yang besar tadi atau buat corak ikut kreativiti anda. Bahagian satu lagi sudukan 2 camca teh inti epal, kemaskan dan tutup dengan bahagian berkelar. Kemaskan tepi2nya dan tekan dengan garfu, pastikan anda tekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar, buat kaedah sama dengan baki bahan2 dan pastry tadi.
Sapu dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit. Jika oven anda ada kipas, hidupkan. Teknik ini akan menjadikan puff pastry lebih ringan dan cantik. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan..
Comments
Post a Comment