Bismillahirahmanirahim
Hai .. Assalamualaikum lama tak bersiaran. Alhamdulillah berkesempatan meng update blog. Al maklomlah akak sibuk sikit sejak akhir akhir ni.
Baru-baru ni akak ada buat lagi puding kastad. Anak2 suka sangat. Resepi olahan sendiri. Selalunya orang buat kastad keras kan, akak tak berapa gemar yang keras2 akak suka yang goyang goyang.
Nak resepi tak?
Mestilah nak kan.
Sediakan bahan2 ye
1 cawan tepun kastad*
3/4 cawan gula*
1 cawan santan*
secubit garam *
3 cawan air*
1 tin jagung cream
sesudu butter
ok. Caranya
Masukan bertanda * dalam periuk
kacau dan larutkan semua bahan supaya sebati
Kemudian letak atas dapur api kecil
sentiasa kacau supaya tak berketul. Biar masak sekata
Anggaran 20 minit masukkan cream jagung dan butter
kacau lagi sehingga masak.
tau tak macm mana nak pastikan kastad dah cukup masak
caranya ia kelihatan berkilat dan likat.
tutup api, kemudian masukkan dalam acuan. Bila dah sejuk siman dalam peti sejuk nak kasi dia keras sikit. Sejam kemudian bolehlah potong dan hidangkan.
Hai .. Assalamualaikum lama tak bersiaran. Alhamdulillah berkesempatan meng update blog. Al maklomlah akak sibuk sikit sejak akhir akhir ni.
Baru-baru ni akak ada buat lagi puding kastad. Anak2 suka sangat. Resepi olahan sendiri. Selalunya orang buat kastad keras kan, akak tak berapa gemar yang keras2 akak suka yang goyang goyang.
Nak resepi tak?
Mestilah nak kan.
Sediakan bahan2 ye
1 cawan tepun kastad*
3/4 cawan gula*
1 cawan santan*
secubit garam *
3 cawan air*
1 tin jagung cream
sesudu butter
ok. Caranya
Masukan bertanda * dalam periuk
kacau dan larutkan semua bahan supaya sebati
Kemudian letak atas dapur api kecil
sentiasa kacau supaya tak berketul. Biar masak sekata
Anggaran 20 minit masukkan cream jagung dan butter
kacau lagi sehingga masak.
tau tak macm mana nak pastikan kastad dah cukup masak
caranya ia kelihatan berkilat dan likat.
tutup api, kemudian masukkan dalam acuan. Bila dah sejuk siman dalam peti sejuk nak kasi dia keras sikit. Sejam kemudian bolehlah potong dan hidangkan.
Comments
Post a Comment