Skip to main content

Resepi Asam Rebus Mudah

Teks : Zanariah Kamal

Image results for pictures boiled acid


Bismillah.
Assalamualaikum..

Sudah lama tak pekena asam rebus. Asyik makan lauk asam pedas je, sesekali apa kata cuba masak asam rebus. Asam rebus ni memang simple sangat tak menggunakan minyak masak. Cara masak pun mudah kita perlu merebus saja ramuan dan bahan asas iaitu ikan.

Kalau cukup asam dan garam memang sedap. Aromanya pun dah menyelerakan. Kepada yang nak mencuba silalah ikut resepi yang saya kongsikan ini. Saya pun bukannya pandai masak, tapi bila dah berkeluarga saya terpaksa belajar masak untuk meningkatkan kemahiran. Saya banyak merujuk buku resepi, kawan-kawan, emak, dan juga en google.

Orang kata segalanya jadi mudah. Maklumat dihujung jari. Kita kena pandai dan rajin untuk selalu mencari resepi. Asam rebus boleh di tambah dengan sayur kegemaran seperti bendi. Boleh juga buat asam rebus batang keladi. Yang ini memang sudah lama saya tak makan. Kalau di kampung senang nak dapat pokok keladi, sebab emak saya ada tanam belakang rumah. Sulur atau akar keladi yang menjalar itu pun sedap. Erm dah terliuh ni. Tak mengapa, sabar. Ada masa lagi nak pergi cari keladi.

Tak mahu cerita panjang. Saya kongsikan resepi Asam Rebus Ikan di sini.

Bahan A

3 ekor ikan (saya selalu guna ikan kembung atau selar)
5 keping asam gelugur
2 tangkai daun kesum
1/4 biji nenas ( dipotong kecil) * boleh juga guna buah belimbing buluh
Air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
secubit rasa

Bahan B (dikisar)

3 biji cili merah
1/2 inci belacan
3 biji bawang merah

Cara membuat

1 .Bersihkan ikan
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk
3. Masakan hingga mendidih
4. Tutupkan api, sedia dimakan

Selamat mencuba.

Comments

Popular posts from this blog

Menghidupkan Taklim Di Rumah

Teks: Zanariah Kamal Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum.. Menjadi ibu bapa di zaman serba moden amat mencabar. Ibu bapa mestilah belajar ilmu an membuat persediaan mental dan fizikal terlebih dahulu. Ilmu yang cukup Insha Allah dapat membantu menjadi pembimbing anak-anak dari rumah.  Ilmu berada di hujung jari. Klik sahaja dah boleh dapat. Tak ada buku ilmiah, kita juga boleh menggunakan khidmat google untuk mencari maklumat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Salah satu aktiviti wajib dan perlu di lakukan di rumah ialah Taklim. Berceritalah dengan anak sekurangnya 20 hingga 30 minit setiap minggu yang berkaitan ilmu agama. Inilah yang sedang kami lakukan untuk anak- anak kami.  Mungkin ada yang tidak tahu apa itu Taklim. Di sini saya kongsikan serba sedikit mengenai taklim dan kebaikannya.  Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi J

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen  Bilik 2 – Katil bersaiz queen dan b

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b