Skip to main content

Resepi Asam Rebus Mudah

Teks : Zanariah Kamal

Image results for pictures boiled acid


Bismillah.
Assalamualaikum..

Sudah lama tak pekena asam rebus. Asyik makan lauk asam pedas je, sesekali apa kata cuba masak asam rebus. Asam rebus ni memang simple sangat tak menggunakan minyak masak. Cara masak pun mudah kita perlu merebus saja ramuan dan bahan asas iaitu ikan.

Kalau cukup asam dan garam memang sedap. Aromanya pun dah menyelerakan. Kepada yang nak mencuba silalah ikut resepi yang saya kongsikan ini. Saya pun bukannya pandai masak, tapi bila dah berkeluarga saya terpaksa belajar masak untuk meningkatkan kemahiran. Saya banyak merujuk buku resepi, kawan-kawan, emak, dan juga en google.

Orang kata segalanya jadi mudah. Maklumat dihujung jari. Kita kena pandai dan rajin untuk selalu mencari resepi. Asam rebus boleh di tambah dengan sayur kegemaran seperti bendi. Boleh juga buat asam rebus batang keladi. Yang ini memang sudah lama saya tak makan. Kalau di kampung senang nak dapat pokok keladi, sebab emak saya ada tanam belakang rumah. Sulur atau akar keladi yang menjalar itu pun sedap. Erm dah terliuh ni. Tak mengapa, sabar. Ada masa lagi nak pergi cari keladi.

Tak mahu cerita panjang. Saya kongsikan resepi Asam Rebus Ikan di sini.

Bahan A

3 ekor ikan (saya selalu guna ikan kembung atau selar)
5 keping asam gelugur
2 tangkai daun kesum
1/4 biji nenas ( dipotong kecil) * boleh juga guna buah belimbing buluh
Air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
secubit rasa

Bahan B (dikisar)

3 biji cili merah
1/2 inci belacan
3 biji bawang merah

Cara membuat

1 .Bersihkan ikan
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk
3. Masakan hingga mendidih
4. Tutupkan api, sedia dimakan

Selamat mencuba.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b...

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen...

Resepi Cucur Udang Kuah Kacang Sedap Dan Mudah

 Teks : Zanariah Kamal Foto : tablet lenovo Bismillah.. Alhamdulillah syukur kerana masih lagi dapat berkongsi dalam blog ini. Resepi ini dicedok, dikutip dari seorang sahabat saya. Sememangnya beliau memang pandai memasak. Walaupun usianya lebih muda dari saya tapi pengalaman memasak memang banyak. Di bawah ini saya kongsikan resepi cucur udang untuk hidangan kecil. Untuk jamuan kesyukuran tempohari kami menggunakan 2 kilo tepung. untuk makan sendiri resepi ini boleh digunakan. Selamat mencuba. Resepi Cucur Udang Kuah Kacang Bahan-bahan Cucur Udang: 1 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu teh yis segera (mauripan) 1 genggam taugeh Daun kucai 7-8 ekor udang saiz kecil Serbuk kunyit Garam Minyak untuk menggoreng Cara-cara: Bancuh tepung dengan yis. *Boleh juga bancuh yis dengan air suam terlebih dahulu dan tuang dalam adunan tepung. Masukkan serbuk kunyit dan air. Kacau hingga mendapat adunan seperti membuat cekodok. Sebaik-baiknya masukkan garam selepas ad...