Skip to main content

Masak dengan ikhlas dan penuh kasih sayang

Teks: Zanariah Kamal

Foto : Koleksi peribadi






Bismillah.. Salam ramadhan al mubarak. Hari ini hari ke 2 berpuasa. Syukur Alhamdulillah kerana diberikan kesihatan dan kesempatan pada kita untuk beramal di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Selalunya yang paling sibuk memikirkan juadah untuk anak- anak ialah ibu. Air tangan ibu inilah yang menambat hati dan selera anak- anak. Biar pun makanan yang ibu masak simple. Namun tetap yang terbaik untuk anak.

Semalam sempat saya membuat puff inti ayam dan kentang. Tak sangka anak- anak suka. Katanya, ummi adik sukalah pa yang ummi masak. Puff ini sedap, nanti buat lgi ye.. Kembang ummi dengarnya. 

Bukan apa, Haziq kalau nak tau, kenapa sedap, sebab ummi masak ni ikhlas dengan penuh kasih sayang tau ummi buat tadi. Ummi nak anak- anak ummi suka. Betul pun apa yang ummi niatkan tadi.

Oh, patutlah sedap. Esok ummi masak lagi kuih lain dengan ikhlas tau. Boleh Haziq, asalkan anak ummi suka ummi buatkan. Terima kasih ummi, balas Haziq.

Haziq seorang yang ringan mulut.

Cerita pasal juadah, sebenarnya bukan sebab kita pandai masak kita masak. Tapi sebab niat nak bagi anak makan air tangan sendiri. Secara automatik kita akan buat yang terbaik untuk mereka. Ini pendapat saya. Sebab saya bukanlah pandai masak. Barru 13 tahun menjadi chef untuk keluarga. Sebab sebelum ni emak yang sediakan..

Azam bulan puasa ni tak mahu beli makan di luar, kalau boleh nak masak sendiri. Takde bazar ramadhan. Jimat belanja, kesihatan dan kebersihan terjamin.. Insha Allah..Sambil masak boleh zikir- zikir, selawat dan doa pelembut hati anak. 

Comments

Popular posts from this blog

Menghidupkan Taklim Di Rumah

Teks: Zanariah Kamal Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum.. Menjadi ibu bapa di zaman serba moden amat mencabar. Ibu bapa mestilah belajar ilmu an membuat persediaan mental dan fizikal terlebih dahulu. Ilmu yang cukup Insha Allah dapat membantu menjadi pembimbing anak-anak dari rumah.  Ilmu berada di hujung jari. Klik sahaja dah boleh dapat. Tak ada buku ilmiah, kita juga boleh menggunakan khidmat google untuk mencari maklumat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Salah satu aktiviti wajib dan perlu di lakukan di rumah ialah Taklim. Berceritalah dengan anak sekurangnya 20 hingga 30 minit setiap minggu yang berkaitan ilmu agama. Inilah yang sedang kami lakukan untuk anak- anak kami.  Mungkin ada yang tidak tahu apa itu Taklim. Di sini saya kongsikan serba sedikit mengenai taklim dan kebaikannya.  Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi J

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen  Bilik 2 – Katil bersaiz queen dan b

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b