Skip to main content

Resepi Cream Puff Inti Kastad Sukatan Cawan

Teks : Zanariah Kamal


Bismillah..
Assalammualaikum.. Nak kongsi resepi cream puff inti kastad..
Gara- gara terkenang masa makan di rumah kakak ipar tempohari. Anak- anak memang suka. Jadi ummi mencari resepi dengan bantuan cik google. Memang sedaplah. Bukan anak je yang suka ummi pun suka.

Insha Allah esok nak buat sikit. Kebetulan ada jiran nak datang jadi bolehlah jamu dengan cream puff ummi. Takkan nak jamu kuih raya je kot.. Sekurangnya adalah kuih untuk minum petang ye tak.

Resepinya nampak mudah. Dah buat baru tahu. 


Bahan-bahan Untuk Doh

  •  3 cawan air
  •  1 1/2 cawan mentega /marjerin
  • 3 cawan tepung gandum
  • secubit garam
  •  7biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla

  • Bahan-bahan Sos kastard
  • 1 cawan susu cair / susu tepung
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan gula makan
  • 2 sudu planta

Cara-cara

  1. Dalam periuk masukkan air dan mentega, panaskan sehingga mentega larut. tutup api.
  2. kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga tepung menjadi doh dan tidak melekat pada periuk. Keluarkan.
  3. Dalam bekas lain, doh tadi masuk sebiji demi sebiji telur dan kacau sehingga sebati sehingga semua habis.
  4. Masukkan esen vanilla, kacau sebati sehingga likat.
  5. Setelah selesai masukkan bahan PUFF tadi ke dalam piping beg, dan picit kan ke atas dulang pembakar yang sedia dialas kertas foiled atau disapu butter.
  6. Picitkan dalam kaedah meninggi, jika melebar, setelah masak puff itu kan menjadi leper. Masukkan ke dalam oven, dalam suhu 200c selama 20minit, atau setelah kelihatan perang dan mengembang
  7. Sos kastrad: Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau sehingga likat.
  8. Proses: Setelah puff masak, belah di tengah puhh separuh sahaja dan picit kan cream kastard di lubang tsebut menggunakan piping beg.





cream kastad yang sudah siap ditutup dengan plastik supaya tak beku


inilah hasil cream puff yang siap di bubuh inti

Sekian, selamat mencuba.

Comments

  1. Assalamualaikum..1adunan choux ni dpt berapa pcs ye??
    Tq

    ReplyDelete
  2. Finally dpt jga resepi filling kastard yg ble guna susu tepung..tqvm tt 😉

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Menghidupkan Taklim Di Rumah

Teks: Zanariah Kamal Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum.. Menjadi ibu bapa di zaman serba moden amat mencabar. Ibu bapa mestilah belajar ilmu an membuat persediaan mental dan fizikal terlebih dahulu. Ilmu yang cukup Insha Allah dapat membantu menjadi pembimbing anak-anak dari rumah.  Ilmu berada di hujung jari. Klik sahaja dah boleh dapat. Tak ada buku ilmiah, kita juga boleh menggunakan khidmat google untuk mencari maklumat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Salah satu aktiviti wajib dan perlu di lakukan di rumah ialah Taklim. Berceritalah dengan anak sekurangnya 20 hingga 30 minit setiap minggu yang berkaitan ilmu agama. Inilah yang sedang kami lakukan untuk anak- anak kami.  Mungkin ada yang tidak tahu apa itu Taklim. Di sini saya kongsikan serba sedikit mengenai taklim dan kebaikannya.  Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi J

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen  Bilik 2 – Katil bersaiz queen dan b

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b