Teks ; Zanariah Kamal
Foto ; koleksi peribadi
Bismillah..
Alhamdulillah.. hari ini cuba menaip setelah agak lama tak pegang keyboard komputer. Rupa-rupanya keyboard ni dah banyak yang tak keluar huruf. Butang SHIFT tak boleh tekan. Macam-macam lagi masalah timbul. Gara-gara anak bujang asyik main game di komputer masa cuti hari tu.
Hari ini saya hanya nak kongsi resepi yang saya pernah buat dan menjadi. KUIH BINGKA PANDAN homemade. Permintaan Afiq anak sulong saya. Sanggup tawarkan diri nak pergi kedai cari bahan untuk buat kuih. Badan masa tu terasa penat sangat sebab sesi persekolahan dan bermula. Namun saya gagahkan jua membuat kuih bingka hijau. Orang kata pun masak dengan kasih sayang. Hasilnya pun memuaskan sekejap saje habis. Alhamdulillah, puas hati bila semua suka makan.
Resepi ini ringkas saja satu jam dah boleh makan.
BAHAN2
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 biji telur
500 ml santan
200ml air pandan
pewarna hijau
secubit garam
sedikit bijan untuk hiasan
Cara membuat
Pukul telur dengan whisk bersama gula hingga gula hancur. Masukkan santan dan air pandan, kacau dengan whisk dan baru masukkan bahan-bahan lain kecuali bijan. Kacau sampai sebati. Tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan minyak.
Bakar pada suhu 180 C selama satu jam.
Mula-mula bakar dalam 30 minit dan keluarkan kuih taburkan bijan ke atas kuih tadi. Selepas itu sambung bakar selama 25 minit dan 5 minit untuk api atas sahaja untuk buat kerak dipermukaan.
Sekarang siap proses membuat kuih bingka. Sangat mudah untuk memasak sebenarnya. Petua masak sedap sebenarnya dari hati. Ikhlaskan hati untuk memasak agar apa yang kita masak menarik minat anak.
Foto ; koleksi peribadi
Bismillah..
Alhamdulillah.. hari ini cuba menaip setelah agak lama tak pegang keyboard komputer. Rupa-rupanya keyboard ni dah banyak yang tak keluar huruf. Butang SHIFT tak boleh tekan. Macam-macam lagi masalah timbul. Gara-gara anak bujang asyik main game di komputer masa cuti hari tu.
Hari ini saya hanya nak kongsi resepi yang saya pernah buat dan menjadi. KUIH BINGKA PANDAN homemade. Permintaan Afiq anak sulong saya. Sanggup tawarkan diri nak pergi kedai cari bahan untuk buat kuih. Badan masa tu terasa penat sangat sebab sesi persekolahan dan bermula. Namun saya gagahkan jua membuat kuih bingka hijau. Orang kata pun masak dengan kasih sayang. Hasilnya pun memuaskan sekejap saje habis. Alhamdulillah, puas hati bila semua suka makan.
Resepi ini ringkas saja satu jam dah boleh makan.
BAHAN2
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 biji telur
500 ml santan
200ml air pandan
pewarna hijau
secubit garam
sedikit bijan untuk hiasan
Cara membuat
Pukul telur dengan whisk bersama gula hingga gula hancur. Masukkan santan dan air pandan, kacau dengan whisk dan baru masukkan bahan-bahan lain kecuali bijan. Kacau sampai sebati. Tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan minyak.
Bakar pada suhu 180 C selama satu jam.
Mula-mula bakar dalam 30 minit dan keluarkan kuih taburkan bijan ke atas kuih tadi. Selepas itu sambung bakar selama 25 minit dan 5 minit untuk api atas sahaja untuk buat kerak dipermukaan.
Sekarang siap proses membuat kuih bingka. Sangat mudah untuk memasak sebenarnya. Petua masak sedap sebenarnya dari hati. Ikhlaskan hati untuk memasak agar apa yang kita masak menarik minat anak.
Comments
Post a Comment