Teks: Zanariah Kamal
Foto : koleksi peribadi
Alhamdulillah hari ni hari ke 18 ramadhan. Pejam celik pejam celik kita dah nak sampai ke penghujung ramadhan.
Tentu ramai yang sibuk membuat persiapan. Bagi saya persiapan ala kadar sahaja. Kuih raya pun buat 2 3 jenis yang anak gemar.
Baru- baru ni buat biskut sarang semut dibantu anak dara saya Danisha. Teruja nak makan kuih raya yang di buat sendiri.
Resepi ini saya google di internet. Salin di kertas dan buat 2 adunan. Punyelah sedap sarang semut saya tinggal separuh. Esok kenalah buat lagi 2 adunan.
Resepinya seperti ini ye saya kongsikan.
Bahan2
1 buku butter cup 250 g
200 gram tepung jagung
2 biji kuning telur
125 g gula icing
275 g tepung gandum
1/2 sudu kecil esen vanila
Coklat rice untuk hiasan
Paper cup
Caranya,
Seperti biasa pukul gula dan buttet hingga kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanila., kacau lagi. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Gaul sebati. Biladah jadi doh sagat doh. Ambil sedikit doh yang di sagat masukkan ke dalam paper cup.. Taburkan coklat rice.. Bakar dalam suhu 180° c selama 10 minit..
Kalau tak pasti samada dah masak ke belum biskut, pastikan ada bau biskut. Jika ada bau semerbak bermakna biskut telah masak.
Sekian selamat mencuba.
Foto : koleksi peribadi
Bismillah..
Alhamdulillah hari ni hari ke 18 ramadhan. Pejam celik pejam celik kita dah nak sampai ke penghujung ramadhan.
Tentu ramai yang sibuk membuat persiapan. Bagi saya persiapan ala kadar sahaja. Kuih raya pun buat 2 3 jenis yang anak gemar.
Baru- baru ni buat biskut sarang semut dibantu anak dara saya Danisha. Teruja nak makan kuih raya yang di buat sendiri.
Resepi ini saya google di internet. Salin di kertas dan buat 2 adunan. Punyelah sedap sarang semut saya tinggal separuh. Esok kenalah buat lagi 2 adunan.
Resepinya seperti ini ye saya kongsikan.
Bahan2
1 buku butter cup 250 g
200 gram tepung jagung
2 biji kuning telur
125 g gula icing
275 g tepung gandum
1/2 sudu kecil esen vanila
Coklat rice untuk hiasan
Paper cup
Caranya,
Seperti biasa pukul gula dan buttet hingga kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanila., kacau lagi. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Gaul sebati. Biladah jadi doh sagat doh. Ambil sedikit doh yang di sagat masukkan ke dalam paper cup.. Taburkan coklat rice.. Bakar dalam suhu 180° c selama 10 minit..
Kalau tak pasti samada dah masak ke belum biskut, pastikan ada bau biskut. Jika ada bau semerbak bermakna biskut telah masak.
Sekian selamat mencuba.
Comments
Post a Comment