Teks : Zanariah Kamal
Foto : koleksi peribadi
Bismillah..
Alhamdulillah.. Hari ini hari ke 20 ramadhan, inshAllah semoga kita dapat melakukan ibadah puasa dengan sempurna. Perbanyakkan doa minta Allah ampunkan dosa- dosa kita, dosa kedua ibu bapa kita, suami dan anak anak. Terasa cepat sangat ramadhan berlalu, meninggalkan baki 9 hari untuk kita kejar dan kecapi nikmat dalam bulan ramadhan.
Tak mahu cerita panjang sangat. Sebab saya nak kongsi resepi bskut suji atau nama lain biskut arab. Salah satu biskut kegemaran kami sekeluarga.
Hari ini nak kongsi resepi mudah hanya ikut sukatan cawan. Kalau sahabat kita tak ada penimbang pun tak mengapa.
Bahan- bahan
2 1/2 cawan tepung gandum (dipanaskan sebentar dalam kuali)
1 cawan minnyak sapi
1 cawan gula ising
Ceri merah untuk hiasan ( takde pun takpe rasa tetap sama)
Cara
Ayak tepung dan gula dalam bekas untuk buang ketulan. Masukkan minyak sapi dan gaul rata. Guna tangan, ramaskan. Tak perlu guna mixer, kita guna jari jemari saja. Uli hingga menjadi doh yang lembab. Jika rasa terlalu lembap boleh tambahkan sikit tepung hingg senang di gentel. Jika kering berderai tambahkan sedikit minyak sapi.
*** tujuan tepung dipanaskan sebentar ialah untuk membuatkan biskut kita tahan lebih lama dan enak.
Setelah siap gentel bulat- bulat atau terap ikut kesukaan. Susun dalam dulang pembakar. Dan bakar dalam oven suhu 180° c selama 20 minit atau hingga masak.
**** nak tahu samada biskut sudah masak ke belum, pastikan ada bau yang enak semasa buka oven.
Sekian, selamat mencuba.
Foto : koleksi peribadi
Bismillah..
Alhamdulillah.. Hari ini hari ke 20 ramadhan, inshAllah semoga kita dapat melakukan ibadah puasa dengan sempurna. Perbanyakkan doa minta Allah ampunkan dosa- dosa kita, dosa kedua ibu bapa kita, suami dan anak anak. Terasa cepat sangat ramadhan berlalu, meninggalkan baki 9 hari untuk kita kejar dan kecapi nikmat dalam bulan ramadhan.
Tak mahu cerita panjang sangat. Sebab saya nak kongsi resepi bskut suji atau nama lain biskut arab. Salah satu biskut kegemaran kami sekeluarga.
Hari ini nak kongsi resepi mudah hanya ikut sukatan cawan. Kalau sahabat kita tak ada penimbang pun tak mengapa.
Bahan- bahan
2 1/2 cawan tepung gandum (dipanaskan sebentar dalam kuali)
1 cawan minnyak sapi
1 cawan gula ising
Ceri merah untuk hiasan ( takde pun takpe rasa tetap sama)
Cara
Ayak tepung dan gula dalam bekas untuk buang ketulan. Masukkan minyak sapi dan gaul rata. Guna tangan, ramaskan. Tak perlu guna mixer, kita guna jari jemari saja. Uli hingga menjadi doh yang lembab. Jika rasa terlalu lembap boleh tambahkan sikit tepung hingg senang di gentel. Jika kering berderai tambahkan sedikit minyak sapi.
*** tujuan tepung dipanaskan sebentar ialah untuk membuatkan biskut kita tahan lebih lama dan enak.
Setelah siap gentel bulat- bulat atau terap ikut kesukaan. Susun dalam dulang pembakar. Dan bakar dalam oven suhu 180° c selama 20 minit atau hingga masak.
**** nak tahu samada biskut sudah masak ke belum, pastikan ada bau yang enak semasa buka oven.
Sekian, selamat mencuba.
tq share...minta izin cuba ye..
ReplyDelete