Monday, 26 May 2014

RESEPI KEK CARROT KUKUS






Bahan2
250gm buttercup dicairkan
2 cwn tepong gandum
1 cwn tepong naik sendiri
1 cwn gula perang
1/2 cwn gula castor
3 biji telor
2 biji kuning telor
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh ovalet
1/2 sudu teh garam
Sedikit kacang pecan di masak tanpa minyak dan di tumbuk agak2 kasar
Mixed fruits dijemur dulu supaya betul2 kering
1 batang carrot diparut

CARA BUAT
Blend semua telor gula esen vanila dan ovalet hingga kembang dan gebu
Masukkan buttercup yg dicairkan dan blend lagi hingga kembang
Curahkan bahan2 diblend kedalam bekas yg berisi tepong soda bicarbonate baking powder dan garam yg telah diayak dan juga bahan2 campuran tadi
Kacau cara kaup balik hingga adunan betul2 sebati
Sediakan loyang 8x8 yg telah dialas dgn butter paper dan keliling loyang disapu dgn sedikit minyak
Curahkan adunan tersebut kedalam loyang dan kukus selama 1 jam 10 minit atau cucuk tengah2 kek utk pastikan masak

CARA UTK TOPPING
250gm cream cheese
150gm butter
100gm krimwell
1 cwn kurang sikit gula icing (ikut manis sendiri ye)
1 sudu mkn perahan air lemon
1 sudu teh pewarna kuning
Kacau semua bahan2 diatas dgn mixer hingga agak2 kembang
Lepas tu simpan dlm fridge utk 1 jam atau boleh tgk agak2 keras dan cantik utk disapu atas kek
Lepas tu siap dan boleh dihidang....selamat mencuba resepi versi akak ye...♥♥♥

No comments:

Post a Comment

Antioksidan vs Radikal Bebas. Apa kaitan kedua-duanya?

ANTIOKSIDAN merupakan istilah yang tidak asing bagi kebanyakan orang. Golongan wanita selalunya  menitikberatkan penjagaan ...