Skip to main content

RESEPI KEK CARROT KUKUS






Bahan2
250gm buttercup dicairkan
2 cwn tepong gandum
1 cwn tepong naik sendiri
1 cwn gula perang
1/2 cwn gula castor
3 biji telor
2 biji kuning telor
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh ovalet
1/2 sudu teh garam
Sedikit kacang pecan di masak tanpa minyak dan di tumbuk agak2 kasar
Mixed fruits dijemur dulu supaya betul2 kering
1 batang carrot diparut

CARA BUAT
Blend semua telor gula esen vanila dan ovalet hingga kembang dan gebu
Masukkan buttercup yg dicairkan dan blend lagi hingga kembang
Curahkan bahan2 diblend kedalam bekas yg berisi tepong soda bicarbonate baking powder dan garam yg telah diayak dan juga bahan2 campuran tadi
Kacau cara kaup balik hingga adunan betul2 sebati
Sediakan loyang 8x8 yg telah dialas dgn butter paper dan keliling loyang disapu dgn sedikit minyak
Curahkan adunan tersebut kedalam loyang dan kukus selama 1 jam 10 minit atau cucuk tengah2 kek utk pastikan masak

CARA UTK TOPPING
250gm cream cheese
150gm butter
100gm krimwell
1 cwn kurang sikit gula icing (ikut manis sendiri ye)
1 sudu mkn perahan air lemon
1 sudu teh pewarna kuning
Kacau semua bahan2 diatas dgn mixer hingga agak2 kembang
Lepas tu simpan dlm fridge utk 1 jam atau boleh tgk agak2 keras dan cantik utk disapu atas kek
Lepas tu siap dan boleh dihidang....selamat mencuba resepi versi akak ye...♥♥♥

Comments

Popular posts from this blog

Menghidupkan Taklim Di Rumah

Teks: Zanariah Kamal Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum.. Menjadi ibu bapa di zaman serba moden amat mencabar. Ibu bapa mestilah belajar ilmu an membuat persediaan mental dan fizikal terlebih dahulu. Ilmu yang cukup Insha Allah dapat membantu menjadi pembimbing anak-anak dari rumah.  Ilmu berada di hujung jari. Klik sahaja dah boleh dapat. Tak ada buku ilmiah, kita juga boleh menggunakan khidmat google untuk mencari maklumat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Salah satu aktiviti wajib dan perlu di lakukan di rumah ialah Taklim. Berceritalah dengan anak sekurangnya 20 hingga 30 minit setiap minggu yang berkaitan ilmu agama. Inilah yang sedang kami lakukan untuk anak- anak kami.  Mungkin ada yang tidak tahu apa itu Taklim. Di sini saya kongsikan serba sedikit mengenai taklim dan kebaikannya.  Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi J

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen  Bilik 2 – Katil bersaiz queen dan b

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b