Teks: Zanariah Kamal
Bismillah..
Hari ini nak kongsi resepi puding yang sedap. Kegemaran saya sebenarnya. Puding ada kek dalamnya.
Selalunya saya selalu guna kek gulung perisa pandan Dan coklat.
Yang lain tak pernah cuba. Boleh juga kot, asal kena dengan selera masing- masking. Puding triffle namanya. Jom buat ikut resepi yang saya ada dapat dari cik google ni.
Bahan2 nya
8sudu tepung kastard
1 tin susu cair
1 1/2 cawan air
1 tin buah campur
1 kek gulung
1 pek jelly nona
Cara nya
★Potong kek dan susun kedalam bekas kemudian ke tepikan dulu.
★Masukan tepung kastard sebanyak 8sudu, 1 tin susu cair dan 5 sudu gula dan 2gelas air letak d ats dpur dngn api yg sangat perlahan kacau sehingga pekat atau kekuningn.
★setelah masak masukan ke dlm bekas yg ada kek tadi ketepikan dulu.
★masukn 400ml air dan serbuk jelly kedlm periuk stlh masak masuk ke dlm bkas perlahan2 jngn smpai kastrd pecah nnti kek d bwh akn serap jelly yg panas.kemudian tabur buah cmpuran ke ats jelly.
Tadaaa..dah siap sejukan dulu dan bolehlah dimakan ye.. Boleh juga buat lebih masa bulan puasa nanti dan sedekah kat jiran-jiran.
Puasa dah dekat, boleh kumpul resepi juadah ringkas untuk anak-anak. Air tangan ibu lagi berkat.
Bismillah..
Hari ini nak kongsi resepi puding yang sedap. Kegemaran saya sebenarnya. Puding ada kek dalamnya.
Selalunya saya selalu guna kek gulung perisa pandan Dan coklat.
Yang lain tak pernah cuba. Boleh juga kot, asal kena dengan selera masing- masking. Puding triffle namanya. Jom buat ikut resepi yang saya ada dapat dari cik google ni.
Bahan2 nya
8sudu tepung kastard
1 tin susu cair
1 1/2 cawan air
1 tin buah campur
1 kek gulung
1 pek jelly nona
Cara nya
★Potong kek dan susun kedalam bekas kemudian ke tepikan dulu.
★Masukan tepung kastard sebanyak 8sudu, 1 tin susu cair dan 5 sudu gula dan 2gelas air letak d ats dpur dngn api yg sangat perlahan kacau sehingga pekat atau kekuningn.
★setelah masak masukan ke dlm bekas yg ada kek tadi ketepikan dulu.
★masukn 400ml air dan serbuk jelly kedlm periuk stlh masak masuk ke dlm bkas perlahan2 jngn smpai kastrd pecah nnti kek d bwh akn serap jelly yg panas.kemudian tabur buah cmpuran ke ats jelly.
Tadaaa..dah siap sejukan dulu dan bolehlah dimakan ye.. Boleh juga buat lebih masa bulan puasa nanti dan sedekah kat jiran-jiran.
Puasa dah dekat, boleh kumpul resepi juadah ringkas untuk anak-anak. Air tangan ibu lagi berkat.
Comments
Post a Comment