Teks: Zanariah Kamal
Bismillah...
Assalamualaikum...hari nak kongsi resepi.
Bahan untuk lasagna:
Kulit lasagna
Keju Mozzarella
Bahan untuk sos daging:
1 paket daging kisar
1 tin cendawan butang } Dipotong dadu
1 biji bawang besar }
5 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar puri tomato
2 sudu sos cili
1 kiub pati ayam
Sedikit lada hitam
Sedikit oregano
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk sos putih:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
250 ml susu penuh krim
1/2 potong keju Cheddar
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
Untuk sos daging, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis sehingga kering dan masukkan daging.
Setelah daging empuk, masukkan puri tomato, sos cili, kiub ayam, oregano dan lada hitam.
Masak sehingga sebati, kemudian masukkan cendawan butang. Ketepikan.
Untuk sos putih, cairkan mentega dan masukkan tepung. Masak di atas api sederhana, lalu kacau sehingga sebati.
Kemudian, masukkan susu dan kacau sehingga kuah pekat.
Masukkan sedikit garam dan lada sulah, diikuti dengan keju. Ketepikan.
Bagi menyediakan lasagna, lapik pembalut aluminium di atas mangkuk atau loyang dan letak sedikit sos daging supaya lasagna tidak melekat. Susun lasagna secara rapat diikuti dengan lapisan sos daging dan sos putih berselang-seli.
Kemudian, tabur keju Mozzarella dengan banyak. Ulang langkah ini sehingga penuh loyang atau mangkuk.
Bakar pada susu 180 – 185 C selama 45 minit. Biarkan sejuk dan sedia dihidangkan.
*** kulit lasagna guna yg ini je senang
Bismillah...
Assalamualaikum...hari nak kongsi resepi.
Bahan untuk lasagna:
Kulit lasagna
Keju Mozzarella
Bahan untuk sos daging:
1 paket daging kisar
1 tin cendawan butang } Dipotong dadu
1 biji bawang besar }
5 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar puri tomato
2 sudu sos cili
1 kiub pati ayam
Sedikit lada hitam
Sedikit oregano
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk sos putih:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
250 ml susu penuh krim
1/2 potong keju Cheddar
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
Untuk sos daging, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis sehingga kering dan masukkan daging.
Setelah daging empuk, masukkan puri tomato, sos cili, kiub ayam, oregano dan lada hitam.
Masak sehingga sebati, kemudian masukkan cendawan butang. Ketepikan.
Untuk sos putih, cairkan mentega dan masukkan tepung. Masak di atas api sederhana, lalu kacau sehingga sebati.
Kemudian, masukkan susu dan kacau sehingga kuah pekat.
Masukkan sedikit garam dan lada sulah, diikuti dengan keju. Ketepikan.
Bagi menyediakan lasagna, lapik pembalut aluminium di atas mangkuk atau loyang dan letak sedikit sos daging supaya lasagna tidak melekat. Susun lasagna secara rapat diikuti dengan lapisan sos daging dan sos putih berselang-seli.
Kemudian, tabur keju Mozzarella dengan banyak. Ulang langkah ini sehingga penuh loyang atau mangkuk.
Bakar pada susu 180 – 185 C selama 45 minit. Biarkan sejuk dan sedia dihidangkan.
*** kulit lasagna guna yg ini je senang
Comments
Post a Comment