Teks : Zanariah Kamal
Bismillah..
Salam sejahtera, salam ceria. Kepada anda yang sudi menjadi tetamu blog ini. Saya ucapkan berbanyak-banyak terima kasih.
Dah lama sebenarnya niat nak buat apam gula merah ni atau gula melaka. Kuih apam ni adalah salah satu makanan kegemaran saya selain roti dan kek.
Walaupun mudah nak buat, tapi kadang-kadang ada saja halangan yang membantutkan projek memasak ni. Tapi kali ini saya tak fikir lama, terus minta anakanda Harraz belikan kelapa parut untuk buat hiasan. Kepada anda yang nak cuba buat, silalah ikut resepi di bawah. Resepi ini pun saya dapat dari bantuan google. Dulu ada juga belajar dengan emak, tapi dah tak berapa ingat sukatan. Walau bagaimanapun jangan bimbang pasti menjadi. Insya Allah.
Bahan A
Bismillah..
Salam sejahtera, salam ceria. Kepada anda yang sudi menjadi tetamu blog ini. Saya ucapkan berbanyak-banyak terima kasih.
Dah lama sebenarnya niat nak buat apam gula merah ni atau gula melaka. Kuih apam ni adalah salah satu makanan kegemaran saya selain roti dan kek.
Walaupun mudah nak buat, tapi kadang-kadang ada saja halangan yang membantutkan projek memasak ni. Tapi kali ini saya tak fikir lama, terus minta anakanda Harraz belikan kelapa parut untuk buat hiasan. Kepada anda yang nak cuba buat, silalah ikut resepi di bawah. Resepi ini pun saya dapat dari bantuan google. Dulu ada juga belajar dengan emak, tapi dah tak berapa ingat sukatan. Walau bagaimanapun jangan bimbang pasti menjadi. Insya Allah.
Bahan A
- 1/2 cwn gula merah*
- 1/2 cwn gula pasir*
- 2 cwn air*
- 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)
- 11gm yis mauripan
- 1/2 cwn air suam
- 1 sudu kecil gulahalus
- 4 cwn tepung gandum
- secubit garam
- Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
- Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
- Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
- Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
- Lenserkan loyang 10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit
- Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
- Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
Comments
Post a Comment