Skip to main content

Resepi Lasagna Sedap

Teks: Zanariah Kamal

Bismillah...
Assalamualaikum...hari nak kongsi resepi.


Bahan untuk lasagna:

Kulit lasagna
Keju Mozzarella

Bahan untuk sos daging:
1 paket daging kisar
1 tin cendawan butang         } Dipotong dadu
1 biji bawang besar              }
5 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar puri tomato
2 sudu sos cili
1 kiub pati ayam
Sedikit lada hitam
Sedikit oregano
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk sos putih:

2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
250 ml susu penuh krim
1/2 potong keju Cheddar
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

Untuk sos daging, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis sehingga kering dan masukkan daging.
Setelah daging empuk, masukkan puri tomato, sos cili, kiub ayam, oregano dan lada hitam.
Masak sehingga sebati, kemudian masukkan cendawan butang. Ketepikan.
 Untuk sos putih, cairkan mentega dan masukkan tepung. Masak di atas api sederhana, lalu kacau sehingga sebati.
Kemudian, masukkan susu dan kacau sehingga kuah pekat.
Masukkan sedikit garam dan lada sulah, diikuti dengan keju. Ketepikan.
Bagi menyediakan lasagna, lapik pembalut aluminium di atas mangkuk atau loyang dan letak sedikit sos daging supaya lasagna tidak melekat. Susun lasagna secara rapat diikuti dengan lapisan sos daging dan sos putih berselang-seli.
Kemudian, tabur keju Mozzarella dengan banyak. Ulang langkah ini sehingga penuh loyang atau mangkuk.
Bakar pada susu 180 – 185 C selama 45 minit. Biarkan sejuk dan sedia dihidangkan.

*** kulit lasagna guna yg ini je senang

 

Comments

Popular posts from this blog

Menghidupkan Taklim Di Rumah

Teks: Zanariah Kamal Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum.. Menjadi ibu bapa di zaman serba moden amat mencabar. Ibu bapa mestilah belajar ilmu an membuat persediaan mental dan fizikal terlebih dahulu. Ilmu yang cukup Insha Allah dapat membantu menjadi pembimbing anak-anak dari rumah.  Ilmu berada di hujung jari. Klik sahaja dah boleh dapat. Tak ada buku ilmiah, kita juga boleh menggunakan khidmat google untuk mencari maklumat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Salah satu aktiviti wajib dan perlu di lakukan di rumah ialah Taklim. Berceritalah dengan anak sekurangnya 20 hingga 30 minit setiap minggu yang berkaitan ilmu agama. Inilah yang sedang kami lakukan untuk anak- anak kami.  Mungkin ada yang tidak tahu apa itu Taklim. Di sini saya kongsikan serba sedikit mengenai taklim dan kebaikannya.  Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi J

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen  Bilik 2 – Katil bersaiz queen dan b

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b