Skip to main content

Tips Daging Yang Dimasak Cepat Lembut

Teks: Zanariah Kamal

Bismillah..

Salam Jumaat semua. Nak update cerita apa agaknya ye hari ini. Tak ada apa yang menarik sangatlah. Cerita masak- masaklah.

Sambil menunggu sup ayam kampung empuk dagingnya, saya menulis entri sekejap. Sebenarnya saya baru lepas menggoogle petua nak empukkan daging. Dah lebih 2 jam daging ayam kampung masih keras.

Anak dah minta nak makan, sekejap lagi nak ke sekolah. Ada macam-macam petua, suruh letak panadol, daun betik, daun nangka. Mana nak dapat daun-daun tu. Yang panadol tak tergamak saya nak buat.

Saya buat yang paling mudah gunakan sudu camca besi tu. Alhamdulillah setengah jam selepas bubuh sudu dah lembut
ayam jantan kampung tu.

Inilah hasilnya sup ayam kampungku sudah siap dimasak. Dihidangkan dengan terung goreng cili padi. Berasap telinga dibuatnya. Tapi sodap kata orang negori, bertambah Danisha makan hari ini.



Terima kasih kepada ayah mertua yang memelihara ayam di kampung. Semua ayam-ayamnya sihat dan besar. Cukup makanlah katakan. Oleh kerana dah tak larat nak membela ayam lagi, ayah mertua suruh suami sembelih. Dapatlah kami 3 ekor ayam, suami sembelih masa cuti sekolah pertengahan tahun hari itu.

Oklah, saya nak tutup entri kali ini. Tengah fikir tajuk pulak dah. Dah dapat dah.

Jumpa lagi.
Moga Allah Sayang, Moga Allah Redha dan senyum selalu.


**************************************************************

Kepada pembaca blog yang budiman, nak bagi tahu, T-shirt Muslimah design baru dari Sinar Inspirasi Collections akan berada dipasaran tidak lama lagi.

Untuk lihat koleksi terbaru klik di sini >>>>

Comments

Popular posts from this blog

Menghidupkan Taklim Di Rumah

Teks: Zanariah Kamal Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum.. Menjadi ibu bapa di zaman serba moden amat mencabar. Ibu bapa mestilah belajar ilmu an membuat persediaan mental dan fizikal terlebih dahulu. Ilmu yang cukup Insha Allah dapat membantu menjadi pembimbing anak-anak dari rumah.  Ilmu berada di hujung jari. Klik sahaja dah boleh dapat. Tak ada buku ilmiah, kita juga boleh menggunakan khidmat google untuk mencari maklumat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Salah satu aktiviti wajib dan perlu di lakukan di rumah ialah Taklim. Berceritalah dengan anak sekurangnya 20 hingga 30 minit setiap minggu yang berkaitan ilmu agama. Inilah yang sedang kami lakukan untuk anak- anak kami.  Mungkin ada yang tidak tahu apa itu Taklim. Di sini saya kongsikan serba sedikit mengenai taklim dan kebaikannya.  Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi J

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen  Bilik 2 – Katil bersaiz queen dan b

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b