Bahan-bahan ( +-100 kping(saiz agk besar) )
1 buku butter @ 1cawan majerin(250g)
1cawan mumbung gula icing(150g) @ 1cawan rata gula halus(130g)
2 biji kuning telur
3 cawan rata tepung gandum(300g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
3 sudu makan tepung jagung (jgn mumbung sangat)
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan @ lebih badam cincang(lebih lg sedap) - dibakar 5-7 minit dgn suhu 100c.(setelah oven dipanaskn dulu)
chocolate rice utk tabur & putih telur utk sapu
Cara-cara
putar butter & gula hingga sebati. masukkan kuning telur. putar 10 saat saja utk sebatikannya.
ayak tepung2, serbuk koko & baking powder
campurkan tepung berselang seli dgn badam ke dalam adunan yg diputar td. uli perlahan hingga mnjadi 1 doh yg lembut. jika kurang, bleh tambah tepung gandum, tp jgn sampai ketat/keras.
gelek doh antara dua plastik, terap dgn acuan yg disukai. acuan hndaklah dicelup dlm tepung spaya mudah lekang.
susun biskut atas dulang yg tlah disapu butter/majerin. sapu atas biskut dgn putih telur secara nipis saja. pastu taburlah coklat rice ikut suka.. ada banyak bubuh banyak, ada skit buh skit.
bakar biskut dlm oven yg telah dipanaskn terlebih dulu. 150c selama +- 30 minit atau lebih.jgn guna suhu tinggi, nnti biskut kurang rangup.
**kalo nak tukar kpd kacang lain pon boleh.
Comments
Post a Comment