Skip to main content

Resepi Makaroni Goreng, mee Hailam dan makaroni bakar

Teks: Zanariah Kamal




Bismillah..
Salam ramadhan..Salam Jumaat yang barakah.. Berpuasa dah hari ke enam pada hari ini. Mood masak memasak masih lagi banyak dan bertambah-tambah, orang kata kobar- kobarlah..

Misi mencari resepi mee pula sekarang ni. Yelah kadang-kadang anak jemu makan nasi. Apa kata ibu-ibu cuba pelbagaikan menu. Mungkin mee boleh mendatangkan selera anak- anak tercinta. Hari ini saya plan nak buat makaroni bakar. Tapi nasi terpaksa masak juga, sebab suami tak gemar pasta. Tapi kalau maggi tu..hurmm laju je. Nasib baik suami tak baca blog ni, kalau tidak habis dia ngomel " isyyy kisah abang pun nak tulis" :-) 

Di sini ada beberapa resepi mi @ mee dan pasta. Hasil carian saya dan simpan di blog. Bila-bila teragak nak buat saya buka blog. Antara resepi yang suka nak buat ;

Makaroni Goreng

Bahan-Bahan
500g makaroni (sudah direbus)
250g daging cincang
2 sudu besar gula madu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap cair
½ sudu kecil serbuk lada putih
1 biji bawang besar dihiris
minyak secukupnya
garam secukup rasa
2 sudu besar mentega
1 sudu besar bawang putih dikisar
½ sudu kecil serbuk buah pala
daun sup dan daun bawang secukupnya (hiris halus)
100g udang
100g lobak merah dihiris

Cara memasak:
•Perapkan daging cincang dengan kicap cair dan gula madu.
•Panaskan sedikit minyak dan goreng daging. Masukkan sedikit mentega, serbuk lada putih, garam dan sos tomato. Gaul rata sebelum diangkat.
•Panaskan minyak di kuali baru dan tumis bawang putih kisar. Kemudian masukkan bawang besar diikuti dengan udang dan makaroni.
•Masukkan serbuk buah pala, serbuk lada putih dan sedikit mentega.
•Akhir sekali masukkan lobak merah dan daun sup dan daun bawang.
•Hidangkan makaroni dengan meletak daging cincang di atasnya.

>>>>>>>>>>>>>>>>


Mee Hailam

Bahan-Bahan
1 kg mie/kueh teow/mee hoon (6/8 orang)
6 biji bawang putih (tumbuk/penyekkan)
rencah ayam/udang/sotong
sos tiram
garam secukup rasa
6 biji cili api
3 sudu besar tepung jagung (cairkan dalam setengah cawan air sejuk)
sayur (kobis bunga/sawi/carrot/baby corn) 

Cara memasak:
•Tumiskan bawang putih dan cili api. Kalau dah garing letakan rencah, kemudian letak air 3 cawan dan garam secukupnya. 
•Masukkan sos tiram setengah botol kecil. Kemudian masukkan air tepung jagung utk pekatkan kuah. 
•Masukkan sayur - sayuran dan mee.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Makaroni Bakar

Bahan-Bahan
1 paket macaroni (dicelur dalam air panas sehingga kembang dan ditoskan) 
¼ kati daging cincang 
1 tin susu cair/ideal milk(besar) 
1 tin air 
4 bji telur (dipukul) 
5 biji bawang merah 
3 biji bawang putih 
1 inci halia 
(semua ditumbuk) 

sedikit daun sup dan daun bawang 
sedikit bawang goreng 
3 sudu rempah daging 
minyak utk menumis 

Cara memasak:
•Tumis bawang dan rempah hingga kuning. 
•Masukkan daging cincang dan goreng sehingga sebati. 
•Masukkan makaroni dalam bekas pembakar dan tuangkan adunan daging. Gaul rata. Masukkan susu, kacau rata. 
•Pecahkan telur dan pukul sedikit kemudian tuang atas macaroni. Ratakan (jgn dikacau) Hias dengan daun sup dan bawang goreng. 
•Bakar dgn api yg sederhana. 

Comments

Popular posts from this blog

Menghidupkan Taklim Di Rumah

Teks: Zanariah Kamal Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum.. Menjadi ibu bapa di zaman serba moden amat mencabar. Ibu bapa mestilah belajar ilmu an membuat persediaan mental dan fizikal terlebih dahulu. Ilmu yang cukup Insha Allah dapat membantu menjadi pembimbing anak-anak dari rumah.  Ilmu berada di hujung jari. Klik sahaja dah boleh dapat. Tak ada buku ilmiah, kita juga boleh menggunakan khidmat google untuk mencari maklumat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Salah satu aktiviti wajib dan perlu di lakukan di rumah ialah Taklim. Berceritalah dengan anak sekurangnya 20 hingga 30 minit setiap minggu yang berkaitan ilmu agama. Inilah yang sedang kami lakukan untuk anak- anak kami.  Mungkin ada yang tidak tahu apa itu Taklim. Di sini saya kongsikan serba sedikit mengenai taklim dan kebaikannya.  Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi J

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen  Bilik 2 – Katil bersaiz queen dan b

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b