Teks : Zanariah Kamal
Bismillah..
Assalamualaikum semua. Hari ini nak kongsi resepi biskut tiramisu kastad. Berkastad pulak kali ni. Ye, sebab saya dan anak-anak memang suka kastad. Kalau hari-hari ada cream kastad pun anak tak jemu.
Cara nak buat senang sangat. Semudah ABC Ikut resepi yang saya kongsikan di bawah ni ye.Terima kasih kak Nor sebab kongsi resepi ni.
Bahan-bahan
1 tin susu cair
1 tin air
6 sudu besar tepung kastad
3/4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
Biskut ikut suka saya guna biskut crackers atau nama lain biskut lemak/biskut kering
Caranya
Masak 1 tin susu cair+1 tin air+6sdb tepung kastard+3/4sdb gula+1sdt esen vanilla.Masak dengan api yang perlahan dan kena selalu kacau sampai pekat..Tutup api.Ketepikan..
Susun biskut dalam loyang atau bekas.Kemudian tuang adunan kastard tadi sampai penuh tutup biskut.Lepas tabur serbuk milo.Kemudian ulang step sehingga habis.Dah siap boleh simpan dalam peti sejuk dan sejukkan...
Bila dah sejuk dan potong potong petak petak memang sedap.Selamat mencuba!!
Bismillah..
Assalamualaikum semua. Hari ini nak kongsi resepi biskut tiramisu kastad. Berkastad pulak kali ni. Ye, sebab saya dan anak-anak memang suka kastad. Kalau hari-hari ada cream kastad pun anak tak jemu.
Cara nak buat senang sangat. Semudah ABC Ikut resepi yang saya kongsikan di bawah ni ye.Terima kasih kak Nor sebab kongsi resepi ni.
Bahan-bahan
1 tin susu cair
1 tin air
6 sudu besar tepung kastad
3/4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
Biskut ikut suka saya guna biskut crackers atau nama lain biskut lemak/biskut kering
Caranya
Masak 1 tin susu cair+1 tin air+6sdb tepung kastard+3/4sdb gula+1sdt esen vanilla.Masak dengan api yang perlahan dan kena selalu kacau sampai pekat..Tutup api.Ketepikan..
Susun biskut dalam loyang atau bekas.Kemudian tuang adunan kastard tadi sampai penuh tutup biskut.Lepas tabur serbuk milo.Kemudian ulang step sehingga habis.Dah siap boleh simpan dalam peti sejuk dan sejukkan...
Bila dah sejuk dan potong potong petak petak memang sedap.Selamat mencuba!!
Comments
Post a Comment