Teks : Zanariah Kamal
Foto : Koleksi Peribadi
Sebenarnya ada cerita mengapa saya rasa nak buat sangat ayam peri peri dan nasi meditranean ni. Anak sulong Afiq sebenarnya dari kecil sudah biasa makan luar. Tempat paling digemari ialah Nandos. Tapi disebabkan keadaan ekonomi kami belum berapa nak pulih lagi kami jarang makan luar sekarang ni. Jika ada makanan yang anak nak makan saya lebih suka masak sendiri. Walaupun tak seratus peratus sama. Alhamdulillah anak-anak suka. Sosnya memang suami beli banyak dan simpan stok di rumah. Afiq suka rasa sosnya. Peri-peri sauce ada bermacam jenis.
Caranya
1. Kisar bawang putih, masukkan air lemon, paprika, garam, lada hitam dalam bekas besar.
2. Kacau sebati tambahkan dengan potongan daun oregano fresh, sos nandos dan ayam, gaul rata dan peraplah selama 1 ke 2 jam. Sebelum memanggang sapukan sedikit planta.
3. Panaskan kuali tak melekat panggang lah ayam tadi sehingga kekuningan sebelah luar nya, lepas tu baru lah dimasukkan dalam oven untuk masak sepenuhnya selama 30-40 minit dengan api 170'C.
4. Boleh lah dihidangkan bersama nasi meditranean.
Foto : Koleksi Peribadi
Bismillah..
Alhamdulillah, dapat juga siapkan makan tengahari untuk kami sekeluarga. Resepi ini adalah resepi olahan sendiri memandangkan bahan yang ada di rumah tidak lengkap. Saya masak ala kadar sahaja.Tapi nampak sedap dan membangkit selera anak-anak. Memang betul pun, habis seperiuk dengan seekor ayam. Sungguh jimat, rasanya kalau di restoren nandos mahu mencecah RM 160.00 untuk sekeluarga. Mungkin lebih sebab dah ada tambahan GST.
Sebenarnya ada cerita mengapa saya rasa nak buat sangat ayam peri peri dan nasi meditranean ni. Anak sulong Afiq sebenarnya dari kecil sudah biasa makan luar. Tempat paling digemari ialah Nandos. Tapi disebabkan keadaan ekonomi kami belum berapa nak pulih lagi kami jarang makan luar sekarang ni. Jika ada makanan yang anak nak makan saya lebih suka masak sendiri. Walaupun tak seratus peratus sama. Alhamdulillah anak-anak suka. Sosnya memang suami beli banyak dan simpan stok di rumah. Afiq suka rasa sosnya. Peri-peri sauce ada bermacam jenis.
Tertanya-tanya apa ke benda lah Peri Peri ni ye. Ini dia hasil carain en google. Ia merupakan spesis cili dalam kumpulan `Capsicum frustescens'. Perkataan `Pili-pili' ini berasal daripada bahasa Swahili yang bermaksud, `Pepper Pepper'. Cili peri-peri ini juga dikenali sebagai African Bird's Eye atau African devil. Lada ini hidup dan boleh didapati di Malawi, Afrika Selatan, Ghana, Nigeria, Zimbabwe dan Mozambique.
Resepi Ayam Peri-peri
Bahan2
1 ekor ayam di bersihkan di potong 4
1 biji lemon di perah ambil nya
2 sudu besar paprika powder
2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk oregano
1/2 sudu kecil serbuk cili merah
1 biji lemon di perah ambil nya
2 sudu besar paprika powder
2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk oregano
1/2 sudu kecil serbuk cili merah
3 sudu minyak zaiton
sedikit planta
5 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam tumbuk
5 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam tumbuk
4 sudu sos nandos
Caranya
1. Kisar bawang putih, masukkan air lemon, paprika, garam, lada hitam dalam bekas besar.
2. Kacau sebati tambahkan dengan potongan daun oregano fresh, sos nandos dan ayam, gaul rata dan peraplah selama 1 ke 2 jam. Sebelum memanggang sapukan sedikit planta.
3. Panaskan kuali tak melekat panggang lah ayam tadi sehingga kekuningan sebelah luar nya, lepas tu baru lah dimasukkan dalam oven untuk masak sepenuhnya selama 30-40 minit dengan api 170'C.
4. Boleh lah dihidangkan bersama nasi meditranean.
Resepi Nasi Meditranean
Bahan2
4 cawan beras wangi
3 sudu sayuran campur frozen
4 sudu butter
1 biji bawang besar (hiris)
secubit garam
secuit secukup rasa maggi
air
Caranya
1. Masukkan butter kedalam periuk dan masukkan bawang, kacau.
2. Masukkan beras dan kesemua bahan.
3. Kacau dan masak nasi seperti biasa anggaran 10 minit dalam rice cooker
4. Siap dan bolehlah dihidangkan.
Alhamdulillah, siap sudah Nandos homemade. Anak request suruh buat lagi. Katanya sedap ummi. Insya Allah nanti boleh buat lagi tunggu anakanda balik bermalam di rumah.
Comments
Post a Comment