Teks: Zanariah Kamal
Bismillah...
Terasa macam nak makan kek cheese bila terpandang cheese yang baru suami beli tempohari..
Bila agak-agaknya dapat buat ye..sekarang sibuk bantu anak ulangkaji. Maklumlah lagi 10 hari sebelum menjawab kertas peperiksaan. Masa yang ada digunakan sebaik mungkin. InshaAllah selepas habis Upsr Ummi nak buat juga.
Resepi kek ummi dah siap2 cedok dari Azie Kitchen punye resepi. Jadi inilah resepi yang diberi..Terima kasih kak Azie banyak sudah resepi yang saya belajar darinya. Memang menjadi, Alhamdulillah.
Untuk Kek:
100 gm tepung tepung gandum*
100 gm tepung tepung gandum*
60 gm tepung jagung*
1 sk baking powder*
1 sb ovalette
100 gm gula kaster
4 biji telur
2 biji kuning telur
50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75 gm mentega cair
Untuk Krim:
250 gm cream cheese philadelphia
120 gram susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream (opsyenal: jika mahu buat cheese meleleh)
Satukan kesemua bahan dan putar sehingga tidak berketul ketul. Adunan memang cair.
Untuk Topping:
250 gm kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara cara:
1. Satu dan ayakkan bahan bertanda*. Kemudian masukkan semua bahan bahan kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 160C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh permukaan kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dalam 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
Comments
Post a Comment