Teks: Zanariah Kamal
Bismillah...
Ummi masih belum puas makan kek. Petang ni plan nak buat kek cheese Jepun. Nama pun tak tau kenapa panggil Jepun. Mungkin gebu macam kulit orang Jepun kot...
Apa-apa pun harapan ummi sangat tinggi, percubaan pertama ni harap menjadi, menggebu macam dalam gambar di atas. Kalau ada yang nak mencuba buat sendiri ummi ada sertakan resepinya. Ikut je ye,..Insha Allah menjadi.
Bahan-bahan:
Bismillah...
Ummi masih belum puas makan kek. Petang ni plan nak buat kek cheese Jepun. Nama pun tak tau kenapa panggil Jepun. Mungkin gebu macam kulit orang Jepun kot...
Apa-apa pun harapan ummi sangat tinggi, percubaan pertama ni harap menjadi, menggebu macam dalam gambar di atas. Kalau ada yang nak mencuba buat sendiri ummi ada sertakan resepinya. Ikut je ye,..Insha Allah menjadi.
Bahan-bahan:
5 keping cheddar cheese
200ml susu segar
4 biji telur
70gm gula halus*
70gm tepong*
1 sdt baking powder
200ml susu segar
4 biji telur
70gm gula halus*
70gm tepong*
1 sdt baking powder
70gm butter
ayak bahan bertanda *
ayak bahan bertanda *
Cara-caranya:
1. Koyak2kan cheese kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. Masak dgn api perlahan, kacau selalu. Masukkan butter,tutup api.*
2. Asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. Kemudian pukul telur kuning hingga kembang, masukkan adunan ciz tadi ( 1 ) ke dalam telur kuning yang telah dipukul.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit, kacau perlahan. Kemudian masukkan adunan meringue tadi. Kaup balikan dan sebatikan adunan.
4. Lapik acuan loyang bulat (atau boleh juga sapukan sedikit mentega & taburkan tepung). Tuang adunan kedalam acuan.
5. Letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. Masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.
Teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar.
Tips:
* Untuk mengelakkan kek mengecut tiba-tiba, biarkan ia berada dalam oven selepas masak untuk seketika (dalam 20 minit). Biarkan pintu oven terbuka sedikit. Kek ini akan masak sekiranya ia lekang dari loyang.
* Kek ni pun tricky di bahagian meringue dia. Kalau tak jadi kat meringue tu, kek takkan gebu.
1. Koyak2kan cheese kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. Masak dgn api perlahan, kacau selalu. Masukkan butter,tutup api.*
2. Asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. Kemudian pukul telur kuning hingga kembang, masukkan adunan ciz tadi ( 1 ) ke dalam telur kuning yang telah dipukul.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit, kacau perlahan. Kemudian masukkan adunan meringue tadi. Kaup balikan dan sebatikan adunan.
4. Lapik acuan loyang bulat (atau boleh juga sapukan sedikit mentega & taburkan tepung). Tuang adunan kedalam acuan.
5. Letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. Masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.
Teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar.
Tips:
* Untuk mengelakkan kek mengecut tiba-tiba, biarkan ia berada dalam oven selepas masak untuk seketika (dalam 20 minit). Biarkan pintu oven terbuka sedikit. Kek ini akan masak sekiranya ia lekang dari loyang.
* Kek ni pun tricky di bahagian meringue dia. Kalau tak jadi kat meringue tu, kek takkan gebu.
Comments
Post a Comment