Teks: Zanariah Kamal
Bismillahirahnirrahim..
Tiba-tiba terasa tekak nak makan mee hailam. Selalu juga buat, tapi yang simple dan mudah. Hari ini terbayang- bayang mee hailam yang lengkap resepinya. Agaknya orang berpuasa kot, mengidam makanan entah apa-apa padahal makanan tu biasa- biasa aje.
Resepi mi hailam yang lengkap tu seperti ini. Modal dalam RM10.00 boleh di makan sekeluarga. Teringat masa ummi demam hari tu, ummi tak boleh bangun memasak. Jadi mulalah pesan melalui mesej kat suami suruh cari mee hailam.
Suami pun belikanlah untuk isteri yang demam masa tu. Terkejut ummi bila suami kata sebungkus mi hailam tu harganya RM6. Ada seekor udang, 2 potong sotong, sawi, jagung sayur, sedikit isi ayam dan sedikit lobak. Mahalnya, nak buat macam mana dah order.
Jadinya untuk menjimatkan kos. Buat sendiri lebih puas hati, kebersihan pun terjamin. Jadi, hari ni ummi buat mee hailam versi ummi. Resepi seperti di bawah.
MeeHailam
Bismillahirahnirrahim..
Tiba-tiba terasa tekak nak makan mee hailam. Selalu juga buat, tapi yang simple dan mudah. Hari ini terbayang- bayang mee hailam yang lengkap resepinya. Agaknya orang berpuasa kot, mengidam makanan entah apa-apa padahal makanan tu biasa- biasa aje.
Resepi mi hailam yang lengkap tu seperti ini. Modal dalam RM10.00 boleh di makan sekeluarga. Teringat masa ummi demam hari tu, ummi tak boleh bangun memasak. Jadi mulalah pesan melalui mesej kat suami suruh cari mee hailam.
Suami pun belikanlah untuk isteri yang demam masa tu. Terkejut ummi bila suami kata sebungkus mi hailam tu harganya RM6. Ada seekor udang, 2 potong sotong, sawi, jagung sayur, sedikit isi ayam dan sedikit lobak. Mahalnya, nak buat macam mana dah order.
Jadinya untuk menjimatkan kos. Buat sendiri lebih puas hati, kebersihan pun terjamin. Jadi, hari ni ummi buat mee hailam versi ummi. Resepi seperti di bawah.
MeeHailam
Bahan bahan:
300 gm udang sederhana besar
300 gm daging/isi ayam (tak letak)
3 ekor sotong saiz besar
1 peket fish ball
Bahan sos:
3-4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos ikan
Sayur sayuran:
Sedikit sayur sawi
1 batang carrot
2 biji tomato
Bahan kisar:
2 sudu besar cili
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 paket mee kuning
4 cawan air
3 biji telur
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dg air
Garam
Daun sup
Cili merah
Cara cara:
Panaskan sedikit minyak dan tumis cili dan bawang kisar sampai pecah minyak dan kemudian masukkan ketulan isi ayam sehingga isi ayam masak dan kemudian boleh lah dimasukkan air. Masukkan karot dan batang sawi, masak sampai kuah hampir mendidih.
Masukkan semua sos cili, sos tiram, minyak bijan, kicap manis dan cair, sos ikan dan kacau rata.
Masukkan udang serta sotong dan kacau semua bahan kemudian rasa sama ada cukup semua perisa kalau tak cukup tambah ikut selera masing-masing.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan biar sekejap sampai telur masak sebelum dimasukkan sayur sawi, buah tomato dan kacau. Apabila telur mengeras, ummi keluarkan dari kuali untuk mengelakkan ianya menjadi hancur.
Masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air untuk menjadikan kuah pekat. Kacau rata dan kalau kurang masin baru la ditambah garam.
Akhir sekali masukkan mee dan kacau semua bahan dan biar kuah mendidih dan boleh la ditutup api dapur.
Bila nak hidang boleh la diletakkan telur yang dikeluarkan tadi, ditabur daun sup, cili merah dan juga bawang goreng.
Nota:
Boleh dicelur mee dan tuang kuah apabila hendak dihidangkan untuk mengelakkan kuah menjadi terlalu kering dan mee terlalu kembang.
Sekian, sekadar berkongsi.
Comments
Post a Comment