Thursday, 3 July 2014

Aiskrim Homemade Ikhlas Dari Ummi

Teks: Zanariah Kamal

Bismillah..
Salam ramadhan. Hari ini dah masuk hari kelima kita berpuasa. Semoga banyak amalan kita diterima Allah. Senang nak dapat banyak pahala sebenarnya. Buat sesuatu untuk keluarga dan anak-anak pun dah dapat pahala. Contohnya masak makanan kegemaran niat kerana Allah nak bagi anak gembira. Dah dapat pahala. InshaAllah, kata ustaz.

Sebenarnya saya teruja nak buat aiskrim sendiri. Pergi 3 kedai cari ovalete tak jumpa. Ada kawan cadangkan guna coffee mate.


Fayyadh sekarang ni sangat addict dengan aiskrim. Baru pandai makan setelah kakak Danisha mengajar dia. Selalu kalau nak makan aiskrim beli je, bila dah si kenit ni suka terfikir juga nak buat homemade aiskrim. Sebelum ni bila search resepi kebanyakkan bahannya ada letak telur, saya memang tak suka unsur-unsur telur dalam aiskrim..hehe

Saya terjumpa satu blog yang simple sangat cara buat ais krim. Tak payah guna ice cream maker, hanya perlukan blender je. So dengan semangatnya saya nak buat kejap lagi. Harap sempat beku boleh makan masa berbuka.


Bahan-bahannya saya dah ada.
4 benda je iaitu coffe mate (saya guna brand nestle) dan fresh milk, sebungkus biskut oreo, susu pekat manis.




Inilah rupa aiskrim yang belum dibekukan setelah diblend. Yang hitam tu Oreo..saya dah silap sepatutnye masuk masa blend Kali ke 2 nanti




Caranya, 2 cawan susu segar dan 2 cawan coffee mate, susu pekat manis saya guna tak sampai setin, agak2.  Kalau nak buat banyak pun ok, make sure sukatan kedua-duanya sama. masukkan kedua2 bahan ni ke dalam blender, jangan guna blender cili sudah...nanti tak pasal2 jadi aiskrim pedas..blend lebih kurang dalam 5-6 minit sehingga sebati dan berbuih. Masuk dalam bekas berpenutup simpan dalam freezer. Tunggu dalam 4-5 jam sebelum aiskrim ni keras betul keluarkan dan blend balik untuk memperbaiki tekstur aiskrim, kemudian boleh simpan dalam freezer sehingga keras. Lepas tu bolehlah makan.


Ada lagi resepi yang paling simple.
Guna 2 cawan susu duthlady Persia coklat dan 2 cawan coffee mate.. Blend je.. Cara sama mcm nk buat aiskrim Oreo..blend hingga berbuih 5-7 minit..

OK..sekarang dah siap beku ambil masa lama jg nk bekukan..jemput tengok :-) 


No comments:

Post a Comment

Antioksidan vs Radikal Bebas. Apa kaitan kedua-duanya?

ANTIOKSIDAN merupakan istilah yang tidak asing bagi kebanyakan orang. Golongan wanita selalunya  menitikberatkan penjagaan ...