Skip to main content

Aiskrim Homemade Ikhlas Dari Ummi

Teks: Zanariah Kamal

Bismillah..
Salam ramadhan. Hari ini dah masuk hari kelima kita berpuasa. Semoga banyak amalan kita diterima Allah. Senang nak dapat banyak pahala sebenarnya. Buat sesuatu untuk keluarga dan anak-anak pun dah dapat pahala. Contohnya masak makanan kegemaran niat kerana Allah nak bagi anak gembira. Dah dapat pahala. InshaAllah, kata ustaz.

Sebenarnya saya teruja nak buat aiskrim sendiri. Pergi 3 kedai cari ovalete tak jumpa. Ada kawan cadangkan guna coffee mate.


Fayyadh sekarang ni sangat addict dengan aiskrim. Baru pandai makan setelah kakak Danisha mengajar dia. Selalu kalau nak makan aiskrim beli je, bila dah si kenit ni suka terfikir juga nak buat homemade aiskrim. Sebelum ni bila search resepi kebanyakkan bahannya ada letak telur, saya memang tak suka unsur-unsur telur dalam aiskrim..hehe

Saya terjumpa satu blog yang simple sangat cara buat ais krim. Tak payah guna ice cream maker, hanya perlukan blender je. So dengan semangatnya saya nak buat kejap lagi. Harap sempat beku boleh makan masa berbuka.


Bahan-bahannya saya dah ada.
4 benda je iaitu coffe mate (saya guna brand nestle) dan fresh milk, sebungkus biskut oreo, susu pekat manis.




Inilah rupa aiskrim yang belum dibekukan setelah diblend. Yang hitam tu Oreo..saya dah silap sepatutnye masuk masa blend Kali ke 2 nanti




Caranya, 2 cawan susu segar dan 2 cawan coffee mate, susu pekat manis saya guna tak sampai setin, agak2.  Kalau nak buat banyak pun ok, make sure sukatan kedua-duanya sama. masukkan kedua2 bahan ni ke dalam blender, jangan guna blender cili sudah...nanti tak pasal2 jadi aiskrim pedas..blend lebih kurang dalam 5-6 minit sehingga sebati dan berbuih. Masuk dalam bekas berpenutup simpan dalam freezer. Tunggu dalam 4-5 jam sebelum aiskrim ni keras betul keluarkan dan blend balik untuk memperbaiki tekstur aiskrim, kemudian boleh simpan dalam freezer sehingga keras. Lepas tu bolehlah makan.


Ada lagi resepi yang paling simple.
Guna 2 cawan susu duthlady Persia coklat dan 2 cawan coffee mate.. Blend je.. Cara sama mcm nk buat aiskrim Oreo..blend hingga berbuih 5-7 minit..

OK..sekarang dah siap beku ambil masa lama jg nk bekukan..jemput tengok :-) 


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Turun Temurun Acar Ikan Betuk (Puyu)

Teks : Zanariah Kamal Bismillah.. Alhamdulillah, masih lagi dalam mood nak berkongsi. Dua hari lepas dapat panggilan dari adik lelaki saya bertanyakan resepi masak acar ikan betuk. Agaknya dah rindu sangat nak makan acar ikan betuk. Dulu selalu makan lauk ini. Maklumlah emak dan abah suka memancing. Sungai di kampung saya tu hanya ada 2 jenis ikan saja. Ikan haruan dan betuk. Ikan lain dah pupus agaknya. Lauk acar ni memang sedap jika dimakan dengan nasi panas. Rasanya bagi yang tiada selera tu pasti bangkit seleranya. Di sini saya kongsikan resepinya. Bahan A : 15 ekor ikan betuk (digoreng) 2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 " 1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 " 2 sudu besar rempah kari (guna kari daging) 5 iji cili hijau 4 sudu besar minyak Bahan B untuk dikisar : 5 tangkai lada kering 1 sudu besar udang kering 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah Bahan C : 2 sudu besar kerisik 1 sudu besar garam 3 sudu b...

UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM

Guest House/Homestay PANTAI DALAM @   Pantai Permai, Pantai Dalam Ummi Homestay adalah RUMAH SEWA HARIAN. Sila SMS / Whatsap kami (014-2375657 ) untuk membuat tempahan awal. Konsep Tempahan adalah "siapa cepat dia dapat".  LOKASI: UMMI HOMESTAY PANTAI DALAM yang beralamat di Blok E Level 15 yang terletak di Perumahan Pantai Permai, Pantai Dalam. Untuk lihat suasana Ummi Homestay sila       KLIK DI SINI LOKASI MENARIK YANG BERHAMPIRAN: Lokasi yang strategik untuk tinggal di KL.   Kemudahan pengangkutan awam spt bas dan LRT.   Berhampiran stesen Komuter/LRT Pantai Dalam/ Universiti Berhampiran dengan Pusat Bandar KL, PJ  Berhampiran dengan Bangsar South , Universiti Malaya / Hospital , Mid- Valley, RTM dan lain-lain   Perkhidmatan 24 jam keselamatan dan tempat letak kereta yang mencukupi. Bangunan ini dilengkapi dengan lif . KEMUDAHAN: 3 bilik tidur  Bilik Utama 1 – Katil bersaiz queen...

Resepi Cucur Udang Kuah Kacang Sedap Dan Mudah

 Teks : Zanariah Kamal Foto : tablet lenovo Bismillah.. Alhamdulillah syukur kerana masih lagi dapat berkongsi dalam blog ini. Resepi ini dicedok, dikutip dari seorang sahabat saya. Sememangnya beliau memang pandai memasak. Walaupun usianya lebih muda dari saya tapi pengalaman memasak memang banyak. Di bawah ini saya kongsikan resepi cucur udang untuk hidangan kecil. Untuk jamuan kesyukuran tempohari kami menggunakan 2 kilo tepung. untuk makan sendiri resepi ini boleh digunakan. Selamat mencuba. Resepi Cucur Udang Kuah Kacang Bahan-bahan Cucur Udang: 1 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu teh yis segera (mauripan) 1 genggam taugeh Daun kucai 7-8 ekor udang saiz kecil Serbuk kunyit Garam Minyak untuk menggoreng Cara-cara: Bancuh tepung dengan yis. *Boleh juga bancuh yis dengan air suam terlebih dahulu dan tuang dalam adunan tepung. Masukkan serbuk kunyit dan air. Kacau hingga mendapat adunan seperti membuat cekodok. Sebaik-baiknya masukkan garam selepas ad...